Näin hoidat TyEL-maksun

​​​​​TyEL-maksun hoidat helpoiten Eteran verkkopalvelussa tekemällä TyEL-ilmoituksen ja maksamalla TyEL-maksun saman tien.

Sekä työnantaja että palkansaaja maksavat työeläkevakuutusmaksua. Työntekijältä peritty TyEL-maksu vähennetään työntekijän veronalaisista tuloista. Eläkemaksu on työntekijälle verotuksessa vähennyskelpoinen, joten se tulee merkitä verovirastolle annettavaan vuosi-ilmoitukseen sekä työntekijälle annettavaan palkkatositteeseen.

TyEL-maksu

  • Tilapäisen työnantajan vakuutusmaksu on ​25,1​ %  
  • sopimustyönantajan vakuutusmaksu on 25,1 %  bruttopalkasta.

TyEL-maksuprosentti sisältää myös työntekijän osuuden. Työnantaja pidättää työntekijän osuuden hänen bruttopalkastaan ja maksaa kerralla koko työeläkemaksun.

Työntekijän osuus TyEL-maksusta

  • 17–52-vuotiaan työntekijän osuus on 6,15 %
  • 53–62-vuotiaan työntekijän osuus on 7,65 %
  • 63–67-vuotiaan työntekijän osuus on 6,15 %.

TyEL-maksu pitää maksaa myös, jos esimerkiksi lastenhoitaja on työsuhteessa lapsen vanhempiin, mutta osa palkasta tai koko palkka maksetaan yksityisen hoidon tukena KELA:n kautta. TyEL-maksu maksetaan tällöin tuen ja palkan yhteissummasta. Kansaneläkelaitos tai muu maksaja ei tee työnantajan puolesta pidätystä maksamastaan osuudesta.

Koska TyEL-maksu pitää maksaa?

Työnantajan on huolehdittava työntekijänsä eläketurvan järjestämisestä kuukauden kuluessa ensimmäisestä palkanmaksusta. Kotitaloustyönantajana ilmoitat palkat ja maksat työeläkemaksun aina kuukausittain, viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 20. päivänä. 


Oletko tilapäinen vai sopimustyönantaja

Kotitalous on tilapäinen työnantajana jos palveluksessa on vain satunnaisissa tai määräaikaisissa työsuhteissa olevia työntekijöitä ja työntekijöille yhteensä maksettavien palkkojen määrä on puolessa vuodessa alle ​​​8 334 €. 

Jos taas työllistät säännöllisesti tai maksat palkkoja vähintään
​​8 334 € (vuonna ​2017) puolen vuoden aikana, sinun tulee tehdä TyEL-hakemus.  Täytettyäsi TyEL-hakemuksen sinulle syntyy vakuutussopimus ja saat Eterasta vakuutuskirjan, jossa näkyy vakuutusnumero. 

Sopimustyönantajana voit valita, ilmoitatko palkkatiedot vakuutusmaksuineen Eteraan kuukausittain vai vuosi-ilmoituksella. Vakuutussopimuksen voi tehdä, vaikka ehdot eivät täyttyisikään. Näin voit hyödyntää sopimusasiakkuuden edut kuten asiakashyvityksen tuoman alennuksen vakuutusmaksuusi.