Puutarha- ja pihatyöt

​​​​​Myös lumityöt, lumen pudotus katolta, nurmikon leikkaus tai vaikka puun kaataminen kuuluu vakuuttaa. Jos maksat palkan suoraan tekijälle, olet silloin työnantaja.

Työnantajan pitää huolehtia palkan ja muiden työnantajamaksujen lisäksi myös työntekijän eläketurvasta, ennakonpidätyksestä ja vakuuttamisesta. Jos tilaat työn yrittäjältä, urakoitsijalta tai vaikka puutarhaliikkeeltä, ne huolehtivat puolestasi kaikista työnantajamaksuista.

Alle 58,19 euron kuukausipalkoista ei tarvitse maksaa TyEL-maksua. Kaikki 17-67–vuotiaat työntekijät on vakuutettava. Eläkevakuutusmaksut maksetaan sekä suomalaisista että ulkomaalaisista työntekijöistä samalla tavalla.

Näin maksat TyEL-maksun helposti

Tilapäisen työnantajan vakuutusmaksu on 25,1 % bruttopalkasta.

  • 17–52-vuotiaan työntekijän osuus on 6,15 %
  • 53–62-vuotiaan työntekijän osuus on 7,65 %
  • 63–67-vuotiaan työntekijän osuus on 6,15 %.

​Työnantaja pidättää työntekijän osuuden hänen bruttopalkastaan ja maksaa sekä työnantajan että työntekijän osuuden eläkevakuutusyhtiöön. Tilapäistyönantajana ilmoitat ja maksat työeläkemaksun aina kuukausittain, viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 20. päivänä. Voit maksaa maksun suoraan verkkopalvelussa omilla pankkitunnuksillasi.

Muut työnantajavelvoitteet

Työnantajan täytyy vakuuttaa työntekijä myös tapaturmien ja ammattitautien varalta, jos työnantaja maksaa tai on sopinut maksavansa kalenterivuoden aikana teettämästään työstä työansioita yli 1 200 euroa. Vakuutus tulee ottaa ennen työn aloittamista.

Tarkempia tietoja lakisääteisestä tapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta saat Vakuutusyhtiö Fenniasta, Vakuutusyhtiö Pohjantähdestä tai Tapaturmavakuutuskeskuksesta.
 
Lisäksi ennakonpidätys ja sairausvakuutusmaksu pitää toimittaa verottajalle. Ryhmähenkivakuutukset saa vakuutusyhtiöstä ja työttömyysvakuutusmaksu maksetaan Työttömyysvakuutusrahastolle.

Työ yritykseltä tai ammatinharjoittajalta

Jos teet sopimuksen ammatinharjoittajan tai yrityksen kanssa muista tarkistaa, kuuluuko se ennakkoperintärekisteriin. Rekisterimerkintä on varmistettava ennen sopimuksen tekoa.

Jos ammatinharjoittaja tai yritys kuuluu rekisteriin, se maksaa itse omat ennakkoveronsa. Jos rekisterimerkintää ei ole, on laskun määrästä toimitettava ennakonpidätys.

Jos yritys ei kuulu ennakonperintärekisteriin, et voi saada kotitalousvähennystä.

Voit tarkistaa rekisterimerkinnän

  • www.ytj.fi -palvelusta
  • Verohallinnon palvelunumerosta 029 497 004.

Kotitalousvähennys

Voit saada kotitalousvähennyksen myös kotonasi tai vapaa-ajan asunnossasi teetetyistä puutarha- ja pihatöistä. Voit laskea kotitalousvähennyksen määrän Eteran kotitalouslaskurissa.      

Kotitalousvähennystä ei voi myöskään saada piha-alueen ulkopuolella tapahtuvasta puunkaatotyöstä, eikä piha-alueen laajentamiseen liittyvistä puunkaatotöistä tai uudisrakentamiseen ja siihen verrattavaan rakentamiseen liittyvistä puidenkaatotöistä.