Rakennus- ja remonttityö

​​​​​​​​​Kun palkkaat rakennus- tai remonttimiehen kotiisi tai kesämökillesi ja maksat palkan suoraan tekijälle, sinusta tulee työnantaja.

Työnantajan pitää huolehtia palkan ja muiden työnantajamaksujen lisäksi myös työntekijän eläketurvasta, ennakonpidätyksestä ja vakuuttamisesta.

Jos tilaat työn yrittäjältä, urakoitsijalta tai rakennusliikkeeltä, ne huolehtivat puolestasi kaikista työnantajamaksuista.

Alle ​58,19​ euron kuukausipalkoista ei tarvitse maksaa TyEL-maksua. Kaikki 17-67–vuotiaat työntekijät on vakuutettava. Eläkevakuutusmaksut maksetaan sekä suomalaisista että ulkomaalaisista työntekijöistä samalla tavalla.

Näin maksat TyEL-maksun helposti

Tilapäisen työnantajan vakuutusmaksu on 25,1​​ % bruttopalkasta.

  • 17–52-vuotiaan työntekijä​n osuus on ​6,15 %
  • 53–62-vuotiaan työntekijän osuus on ​7,65​ %
  • 17–52-vuotiaan työntekijä​n osuus on 6,15 %.
Työnantaja pidättää työntekijän osuuden hänen bruttopalkastaan ja maksaa sekä työnanta​jan että työntekijän osuuden Eteraan.


Tilapäistyönantajana ilmoitat ja maksat työeläkemaksun aina kuukausittain, viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 20. päivänä. Voit maksaa maksun suoraan verkkopalvelussa omilla pankkitunnuksillasi.

​​Muut työnantajavelvoitteet

Muistathan hoitaa myös muut työnantajavelvoitteesi. Työnantajan täytyy vakuuttaa työntekijä myös tapaturmien ja ammattitautien varalta, jos työnantaja maksaa tai on sopinut maksavansa
kalenterivuoden aikana teettämästään työstä työansioita yli 1 200 euroa. Vakuutus tulee ottaa ennen työn aloittamista. Erityisen tärkeää tämä on rakennus- ja remonttityössä.

Tarkempia tietoja lakisääteisestä tapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta saat Vakuutusyhtiö Fenniasta, Vakuutusyhtiö Pohjantähdestä tai Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Lisäksi ennakonpidätys ja sairausvakuutusmaksu pitää toimittaa verottajalle. Ryhmähenkivakuutukset saa vakuutusyhtiöstä ja työttömyysvakuutusmaksu maksetaan Työttömyysvakuutusrahastolle.   

Kotitalouden on tehtävä maksamistaan palkoista muistiinpanot. Muistiinpanoista on selvittävä verohallinnon vuosi-ilmoituksella ilmoitettavaksi vaaditut tiedot. Muistiinpanot ja palkanmaksuun liittyvät tositteet on säilytettävä vähintään palkanmaksuvuotta seuraavat kuusi vuotta.

Kotitalousvähennys

Saat verohyötyä kotonasi tai vapaa-ajan asunnossasi teetetyistä  remontti-, koti- ja hoitotöistä. Uudisrakentamisesta kotitalousvähennystä ei saa.

Voit laskea kotitalousvähennyksen määrän Eteran kotitalouslaskurissa.

Lisätietoja verohallinnon sivuilta.