Huolehdi huomisesta, älä eläkkeestä

24.11.2017

YEL-vakuutus on hyvä diili. Siitä saa rahansa takaisin – joko eläkkeellä tai aikaisemmin. 

"Tekemällä hyviä ratkaisuja nyt, kiität itseäsi myöhemmin", sanoo YEL-tuotepäällikkö Milla Vailaranta. 

Eläkevakuutus ei ole asia joka yrittäjällä on mielessä päivittäin. Sen  pohtiminen jää usein vasta vanhuusiän alkuun, kun eläke alkaa kolkuttella mielessä.

"Eläkeikä saattaa tuntua kaukaiselta asialta hamassa tulevaisuudessa, eikä eläköitymiseen varautuminen ole monenkaan yrittäjän asialistalla ymmärrettävästi kovinkaan korkealla. Eletään tässä ajassa ei niinkään tulevaisuudessa", sanoo Milla Vailaranta. Tätä työeläkeala ei ole onnistunut muuttamaan.

YEL-vakuutusta olisi hyvä ajatella kuitenkin jo aiemmin, koska sen vaikutukset näkyvät ehkä jo huomenna. YEL-työtulon taso vaikuttaa myös yrittäjän sosiaaliturvaan, mm. sairauspäivärahaan, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahoihin sekä tapaturmavakuutuksen ansiomenetyskorvaukseen.

Vailaranta kannustaa jokaista yrittäjää miettimään, miten selviäisi, jos nyt sattuisi sairastumaan tai estyisi tekemästä töitä. 

"Kanna huolta huomisesta, älä eläkkeestä", Vailaranta kehottaa. "Eläke tulee  kaupan päälle kun yrittäjätoiminta on vakuutettu hyvin nyt."

Saanko rahoilleni vastinetta?

Jos maksut tuntuvat suurilta, on hyvä tietää mitä kaikkea yhdellä maksulla itselleen ostaa. Samalla rahalla saat vakuutuksen vahinkojen, kuten sairastumisen ja työkyvyttömyyden, varalle. Lisäksi laitat rahaa säästöön sukan varteen eläkepäiviä varten. Indeksisuojattuna YEL:iin maksetun rahan arvo ei laske.

"Perinteiset vahinkovakuutukset maksetaan kiltisti ja samalla toivotaan, ettei vahinkoja koskaan sattuisi. YEL:iin laitetut rahat saa takaisin itselleen eläkkeelle jäädessä."

Ennen eläkkeelle jäämistä ne turvaavat mm. tilanteissa, joissa yrittäjä jää työttömäksi, sairastuu, joutuu työkyvyttömäksi tai jää kotiin saadessaan perheenlisäystä.

Ja yrittäjän menehtyessä leski ja alle 18-vuotiaat lapset saavat perhe-eläkkeen.

Harvasta vakuutuksesta saat rahasi takaisin

Eläketurvakeskus on laskenut YEL-maksun teoreettisia takaisinmaksuaikoja. Laskelmien mukaan yrittäjä siirtyy nettosaajaksi syntymävuodesta riippuen jo noin 12 vuoden eläkkeellä olon jälkeen. Työkyvyttömyystapauksissa jo reilusti aiemmin.

Arvio vanhuuseläkkeen takaisinmaksuajasta

​Syntymä-
vuosi
​YEL-maksu
vuonna 2018
​Eläkevuosien määrä, jolloin
maksun on saanut takaisin
​1987​24,10 %​12 v 1 kk
​1977​24,10 %​13 v 7 kk
​1967​24,10 %​15 v 3 kk
​1967​25,60 %​15 v 6 kk

 Arvio työkyvyttömyyseläkkeen takaisinmaksuajasta

​Syntymä-
vuosi
​YEL-maksu
vuonna 2018
​Eläkevuosien määrä, jolloin
maksun on saanut takaisin
​1990​24,10 %​2 v 1 kk
​1980​24,10 %​2 v 9 kk
​1970​24,10 %​4 v 1 kk
​1960​25,60 %​8 v 7 kk

* Lähde Eläketurvakeskus

Jos YEL-maksu tuntuu nyt liian suurelta

YEL:n aloittavan yrittäjän alennus vaikuttaa maksuun saman tien ilman että etuudet pienenevät. "22 prosentin alennus 48 toimintakuukaudelta ei ole huono diili", Vailaranta sanoo.

Jos aloittavan yrittäjän alennusta ei saa, on maksua mahdollista joustaa alaspäin 10–20 prosenttia. Tai nostaa 100 prosenttia. Joustettu osuus vaikuttaa vain eläkkeen laskentaan kuluvan vuoden osalta.

"YEL-maksun 100 prosentin verovähennysoikeus on sekin asia, joka on hyvä muistaa." Ilman vähennysoikeutta maksaisit enemmän veroja.

« Palaa takaisin