MediVida etenee harppoen – pääomasijoittajat kasvun tukena

3.9.2015

Aki Kamppinen (kuvassa vasemmalla) ja Ricardo Menezes ovat yhtiökumppaneita.


Innovatiivisista ajatuksista tunnettu hoiva-alan yritys MediVida lähtee uuteen kiitoon Eteran pääomasijoituksen siivittämänä: odotukset uusista innovaatiosta ovat korkealla.

Ricardo Menezes ja Aki Kamppinen tapasivat vuonna 2002 Punaisen Ristin koulutuksessa, joka valmensi vapaaehtoisia avustustehtäviin ulkomaille. Parivaljakolla synkkasi heti: kaksi viikkoa samassa huoneessa yhdisti eikä erottanut.

Nyt he ovat yhtiökumppaneita hoiva-alan yrityksessä MediVida. Menezes on yhtiön toimitusjohtaja ja Kamppinen sen hallituksen puheenjohtaja. Jotta tasapuolisuus säilyisi tehtävät menevät toisinpäin tytäryhtiö Ema Groupissa.
Tytäryhtiöitä on useampiakin ja vastuut on jaettu kaverusten intressien mukaisesti.

Sijoittaja monessa mukana

MediVida on kasvanut kohisten: Sen liikevaihto oli viime vuonna 15 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna tähtäimessä on Kamppisen mukaan 20–25 miljoonaa. Työntekijöitä on noin neljäsataa.

”Viimeiselle riville ei jää kovin huimasti, koska kasvu on ollut sen verran kovaa”, sanoo Kamppinen.
Viime vuoden lopulla MediVida loikkasi aimo askelen eteenpäin kolmen miljoonan pääomasijoituksen voimin. Kamppinen ja Menezes olivat yhteydessä pääomasijoittaja Bocapiin neuvotellakseen rahoituksesta.

”Halusimme mukaan myös suomalaisen instituution, ja näin Etera tuli kuvioon miljoonalla eurolla”, sanoo Kamppinen.

Eteran rooli on tukea liiketoiminnan kehittämistä arvioimalla suunnitelmia, antamalla palautetta sekä tuomalla uusia näkökulmia yhtiön visioihin. Eläkeyhtiöllä on MediVidan hallituksessa yksi paikka.

Yhteistyö syvenee

Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo yhtiön uskovan MediVidaan ja sen kasvusuunnitelmiin. Innovatiivisista ratkaisuista on tullut jo MediVidan tavaramerkki.

”Panostamme yritysrahoitukseen ja sijoitamme menestyviin suomalaisiin kasvuyrityksiin”, sanoo Björkman.
”Toimiala on meille entuudestaan tuttu. Uskomme, että voimme omalta osaltamme tuoda selvää lisäarvoa myös työhyvinvointi- ja työkyky- sekä kiinteistöosaamisemme kautta”, Björkman jatkaa.

”Pääomasijoitus on meille tarpeellinen puskuri tässä kasvuvaiheessa. Sote-uudistuksen myötä yritysostoja on tulossa ja meidän tarkoitus on kasvaa riittävän isoksi tekijäksi tällä markkinalla”, sanoo Kamppinen.

Painopiste innovaatioissa

Kauppatieteen opiskelija Ricardo Menezes tuli Suomeen vuonna 1990 vaihto-oppilaaksi Brasiliasta ja sille tielle jäi. Vuosiin mahtuu opintoja Diakonissalaitoksella, sairaanhoito-opistossa ja Helsingin yliopistossa.

Terveydenhuollon maisterin ensimmäinen kosketus alaan oli työpaikka Sipoon lastenkodissa. Kauppatieteen opinnot sai jäädä. Kehitysyhteistyötehtävät Mosambikissa avasivat silmiä lisää.

”Akin kanssa jatkuvasti mietimme, mitä voisimme tehdä yhdessä. En voinut heittäytyä tyhjän päälle, mutta vihdoin tuli tilaisuus, johon tartuimme”, sanoo Menezes.

Elettiin vuotta 2007, kun MediVida perustettiin. Sen mahdollisti konkurssipesän liiketoiminnan osto.
Menezes oli kyllästynyt byrokratiaan ja sormet syyhysivät päästä kiinni omaan yritykseen, jossa voisi päästää ideat liikkeelle.

Yhden miehen firmasta on kehkeytynyt varteenotettava kilpailija monelle alan firmalle.

Menezes sanoo, että Suomi on vaikea markkina uusille tavoille ajatella. Suurin osa liikevaihdosta syntyy edelleen perinteisistä hoitomuodoista, mutta painopiste on uusissa innovaatioissa.

Esimerkkeinä hän mainitsee KotiKatkon, jossa päihdeongelmaista hoidetaan kotona, missä ongelmatkin useimmiten ovat. Laitos on Menezesin mukaan täysin väärä ja yhteiskunnalle kallis paikka hoitaa potilasta.
Myös KotiHammas on otettu niin hyvin vastaan, että kysyntä ylittää reippaasti saatavilla olevien hammaslääkärien määrän. Varsinkin vanhukset ovat olleet äärettömän tyytyväisiä tähän palveluun.

MediVidan toiminnassa taas on kolme tukijalkaa: terveyspalvelu, hoitopalvelu ja lastensuojelu.
”KotiSijoitus on suunnattu lapselle, jota uhkaa huostaanotto. Me toimimme välikätenä ja pyrimme saamaan perheen tavallisen arjen toimimaan.”

EU-kutsu Kataiselta

Menezes vannoo matalan organisaation nimiin. Pelko, että MediVidaa uhkaisi ”ison talon” byrokratian kohtalo, saa hänet valppaaksi. Kun yritys kasvaa, lippujen ja lappujen täyttämisen pakko kasvaa.

Viime vuodenvaihteessa yhtiö sai kutsun Euroopan komissiolta, talous- ja työkomissaari Jyrki Kataiselta ainoana palvelualan yrityksenä.

”Harmikseni jouduin pahoittelemaan, etten pääse tilinpäätöskiireiden vuoksi. Ajankohta siirtyikin”, sanoo Menezes pilke silmäkulmassa.

Katainen halusi esikuntineen kuulla, miten kenttä ottaa vastaan säännökset ja direktiivit, mistä EU:ssa päätetään.
”Miksi on päätetty, että potilashuoneen pitää olla vähintään 20 neliön suuruinen? Väheneekö potilaan elämänlaatu, jos neliöitä on 17?” kysyy Menezes.

Menezes on oppinut tuntemaan suomalaiset: kun direktiivi sanoo 20 neliötä, sitä noudatetaan.

Teksti Riitta Ekholm, MCI Press
Kuvat Vesa Tyni, MCI Press
 
 
 

« Palaa takaisin