Eteran suhdanneindeksi 9/2017

Eteran julkaisema suhdanneindeksi jatkoi vahvana. Seurantaryhmän työntekijämäärät kasvoivat syyskuussa 6,1 prosenttia edellisvuodesta. Eniten kasvua nähtiin Pohjois-Suomessa.   

Eteran suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta seurantaryhmän työntekijämäärissä kuukausi- ja vuositasolla.

”Vahva kasvu jatkui syyskuussa, ja työntekijämäärät kasvoivat kaikilla alueilla. Voimakkainta kasvua nähtiin Pohjois-Suomessa”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo. 

Syyskuussa seurantaryhmän työntekijämäärät kasvoivat 6,1 prosenttia edellisvuodesta. Tammi-syyskuun suhdanneindeksi oli 5,7 prosenttia.

Voimakkainta kasvua Pohjois-Suomessa

Työntekijämäärät kasvoivat kaikkialla Suomessa. Pohjois-Suomessa työntekijämäärät kasvoivat tammi-syyskuussa 9,2 prosenttia edellisvuodesta. ”Pohjois-Suomessa työntekijämäärien kasvu on ollut koko vuoden selkeästi muuta Suomea vauhdikkaampaa”, Björkman kuvailee.

Muilla alueilla kasvu oli viiden prosentin tuntumassa: Etelä-Suomessa seurantaryhmän työntekijämäärät kasvoivat tammi-syyskuussa 5,0 prosenttia ja Länsi-Suomessa 5,3 prosenttia edellisvuodesta. Itä-Suomessa työntekijämäärät kasvoivat tammi-syyskuussa 5,1 prosenttia.

”Itä-Suomessa kasvu jäi viime vuonna muista alueista, mutta tänä vuonna vire on ollut hyvä. Työntekijämäärien kasvu on pysynyt muiden alueiden vauhdissa kuukausittaisista vaihteluista huolimatta.”

Henkilöstövuokraus ennätyslukemissa, viriämistä satama-alalla

Henkilöstövuokrauksen työntekijämäärät kasvoivat syyskuussa jopa 14,6 prosenttia. Tammi-syyskuussa kasvua oli 10 prosenttia edellisvuodesta. 

Rakentaminen jatkoi hyvässä vauhdissa, joskin työntekijämäärät kasvoivat syyskuussa koko vuoden keskiarvoa heikommin. Rakentamisen toimialaindeksi oli syyskuussa 3,5 prosenttia ja tammi-syyskuussa 4,9 prosenttia. 

Myös satama-alan suhdanneindeksi oli syyskuussa positiivinen, kun se on koko alkuvuoden heilahdellut nollan molemmin puolin. ”Pientä viriämistä ja nousevaa trendiä on havaittavissa”, Björkman sanoo.

Ajantasaista suhdannetietoa

Eteran suhdanneindeksi julkaistaan kuukausittain ja alueelliset suhdanneindeksit neljännesvuosittain. Suhdanneindeksi julkaistaan seuraavan kerran 20.12.2017, jolloin sitä kommentoi vierailevana ekonomistina Jaakko Kiander Ilmarisesta.

 

Eteran suhdanneindeksi 9/2017

Eteran suhdanneindeksi vs. BKT-vuosimuutos

Eteran suhdanneindeksi vs. Suomen työllisten määrä

Eteran suhdanneindeksi vs. teollisuuden luottamus