Eteran Työkykypalkinto 2015 UPM Silvestalle

Eteran Työkykypalkinnon 2015 sai UPM Silvesta Oy. Viiden finalistiyrityksen joukosta voittaj​​an valitsi sisustusarkkitehti, kuvanveistäjä Stefan Lindfors.

”Työkyvyn edistämiseksi tehtävä työ on ratkaisevan tärkeää koko yhteiskunnan kannalta ja ansaitsee kiitoksen. Haluamme nostaa esiin hienoa työtä, jota yrityksissä tehdään, ja kiittää tästä työstä omalta osaltamme”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.

Eteran raati valitsi viisi finalistia Työkykypalkintoehdokkaaksi. Kriteerinä oli suunnitelmallinen ja tuloksekas työhyvinvointityö. Eteran Työkykypalkintoehdokkaat 2015 olivat eQ Oyj, Exoteriko Oy, Herman Andersson Oy, StaffPoint-konserni ja UPM Silvesta Oy.

Tänä vuonna voittajan valitsi viiden finalistin joukosta Stefan Lindfors. Voittaja palkittiin Lindforsin suunnittelemalla palkinnolla.

Lue lisää »


Eteran Työkykypalkinto 2015

Eteran Työkykypalkinto myönnetään yritykselle, organisaatiolle tai yksikölle, joka on ansioitunut työkyvyn edistämisessä. Eteran raati valitsi viisi finalistia Työkykypalkintoehdokkaaksi. Kriteerinä oli suunnitelmallinen ja tuloksekas työhyvinvointityö.

Lue lisää »


Työkykypalkintoehdokkaat 2015 ovat eQ Oyj, Exoteriko Oy, Herman Andersson Oy, StaffPoint ja UPM Silvesta.


 

Voittajan valitsi Stefan Lindfors

Viiden finalistin joukosta voittajan valitsi tänä vuonna sisustusarkkitehti, kuva​​​nveistäjä Stefan Lindfors. Hän kiersi syys-lokakuussa finalistiyrityksissä ja selvitti, mitä yrityksissä on tehty työhyvinvoinnin edistämiseksi.

Eteran Työkykypalkinnon voittaja julkistettiin 22.10.2015 ja palkitaan Stefan Lindforsin suunnittelemalla työkykypalkinnolla.


”Työhyvinvoinnissa on ennen kaikkea kyse siitä, että asiat ovat kaikin puolin kunnossa yrityksen arjessa”, sanoo UPM Silvestan toimitusjohtaja Jukka Koivumäki.

UPM Silvesta - Eteran Työkykypalkintoehdokas 2015: Tapaturmat nollaan ja verisuonet kuntoon

UPM Silvestalla mobiiliteknologia on valjastettu metsureiden turvallisuuden parantamiseen. Työhyvinvointia edistetään myös perinteisin keinoin, kuten remontoimalla elintapoja. UPM Silvesta on yksi Eteran Työkykypalkintoehdokkaista 2015.

UPM Silvesta on Suomen suurin yksityinen metsätyöpalveluyritys. Sen henkilöstö koostuu noin sadasta metsurista ja kymmenestä toimihenkilöstä. Lisäksi yrityksen palveluksessa on noin 70 itsenäistä yrittäjää.

Kun organisaatio koostuu pääasiassa itsekseen metsässä työskentelevistä fyysisen työn tekijöistä, voi työhyvinvoinnin suunnittelu vaatia melkoista ajatustyötä ja organisointia.

”Hajautettu organisaatio tuo haasteensa esimiestyöhön. Kun aloitimme vuonna 2007, meillä oli noin kolmesataa työntekijää ympäri Suomea, mutta vain seitsemän esimiestä. Oli pakko turvautua tekniikkaan”, kertoo UPM Silvestan toimitusjohtaja Jukka Koivumäki.

Yrityksessä otettiin käyttöön matkapuhelinsovellus, joka hälyttää, jos metsurista ei kuulu neljään tuntiin mitään.

”Hälytyksiä tulee pari kappaletta viikossa, mutta toistaiseksi kaikki ovat onneksi olleet turhia. Yleensä hälytykset johtuvat työntekijän muistamattomuudesta.”

Aluksi järjestelmä perustui tekstiviesteihin, mutta puoli vuotta sitten siirryttiin selainpohjaiseen sovellukseen, jonka avulla saadaan hoidettua myös kaikki työtieto raportointeineen.

Koivumäki kertoo, että ensin osa työntekijöistä suhtautui sovelluksen käyttöönottoon hieman epäilevästi, mutta pian ymmärrettiin, että sen avulla halutaan pitää työntekijöistä huolta eikä lisätä kontrollia.

Lue lisää »


StaffPoint haluaa olla askeleen edellä ja puuttuu epäkohtiin jo varhaisessa vaiheessa, jotta ne eivät ehdi kasvaa isoiksi, toteavat työterveyskoordinaattori Erja Karhinen, henkilöstöjohtaja Tiina Forsbom ja markkinointi- ja viestintäjohtaja Johanna Ylitalo.

StaffPoint – Eteran Työkykypalkintoehdokas 2015: Työhyvinvointi näkyy viimeisellä rivillä

Työhyvinvointiin panostaminen on keskeistä niin työntekijälle, yritykselle kuin koko yhteiskunnalle. StaffPointissa se on osa strategiaa ja voittajia ovat kaikki.

Yritysten kulmahuoneissa käydään nykyään pieninkin kuluerä läpi, mutta viimeisellä rivillä on yksi arvoitus: työterveyslaitoksen laskelmien mukaan sairaus- ja tapaturmapoissaolojen sekä työkyvyttömyyseläkkeiden kustannukset ovat Suomessa 4,5 miljardin euron luokkaa.

Kummalliseksi yhtälön tekee se, että työhyvinvointi on ollut tapetilla niin kauan kuin jaksaa muistaa. On siis muistettava ja muistutettava, että työntekijä on loppupeleissä hyvinkin oleellinen osa tuloksen tekemistä.

Staffpoint-konsernissa tämä on tajuttu. Työhyvinvointi on osa strategiaa, ja ylin johto on siihen tiukasti sitoutunut: henkilöstön hyvinvointi näkyy suoraan viivan alla.

”Yhtiö on juuri niin hyvä kuin on sen henkilöstön johtaminen”, sanoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Johanna Ylitalo.

Lue lisää »


Heli Simula ja Jari Rantamaula pitävät turvallisuuskeskustelua jatkuvasti yllä.

Herman Andersson Oy – Eteran Työkykypalkintoehdokas 2015: Satamaoperaattori puhuu turvallisuudesta päivittäin

Oululaisen satamaoperaattori Herman Andersson Oy:n työntekijät urakoivat vuoden ympäri haastavissa olosuhteissa, raskaiden kuormien ja suurten työkoneiden ympäröimänä.

Haastavista työolosuhteista huolimatta noin 130 vakituisen ja kymmenen määräaikaisen työntekijän sairauspoissaolot on saatu Herman Andersson Oy:ssä 3,3 prosentin tasolle vuonna 2014. Tänä vuonna alhaisin yksittäinen kuukausi oli elokuu, jolloin sairauspoissaolot olivat 2,2 prosenttia.

Sairauspoissaolot puolitettiin

Oritkarin satamassa operoiva Herman Andersson on Oulun suurin satamaoperaattori, joka käsittelee lähes kolme miljoonaa tonnia rahtia vuosittain. Suurin osa on paperi- ja sellutuotteita viereiseltä Stora Enson tehtaalta. Kymmenen vuotta sitten ahdattavaa oli miljoona tonnia vähemmän, mutta sairauspoissaolot olivat viiden prosentin tasolla. Määrän puolittaminen on pitkäjänteisen työn tulosta.

Talouspäällikkö Heli Simula kertoo, että taustalta löytyvät hyvät yhteistyökumppanit, joiden kanssa on tehty vuosittain vaihtuvia toimenpiteitä: jos kokeiltu konsti on tuntunut toimivalta ja kiinnostavalta, se on saanut jäädä käyttöön. Esimerkiksi ravinto-ohjauksen sisältämä personal trainer -palvelu on saamassa jatkoa.

”Kun yksi innostuu ja keskustelu viriää, ei lounaalla hetkeen puhutakaan muusta kuin treenaamisesta tai siitä mitä lautaselle laitetaan. Porukan mukana innostus kasvaa parhaiten”, toimitusjohtaja Jari Rantamaula vinkkaa.

Lue lisää »


eQ:n toimitusjohtaja Janne Larma ja hallintojohtaja Lauri Lundström muistuttavat työhyvinvoinnin koostuvan monista palasista, kuten työtilojen viihtyvyydestä, hyvästä ergonomiasta, tasa-arvoisesta kohtelusta ja vaikutusmahdollisuuksista omaan työhön.

eQ – Eteran Työkykypalkintoehdokas 2015: Firma menestyy, kun henkilökunta voi hyvin

Varainhoitoon ja Corporate Finance -toimintaan keskittyvä eQ saa vuosittain erinomaiset arvosanat työtyytyväisyyskyselyissä. Menestysresepti koostuu monista pienistä tekijöistä liikuntamahdollisuuksista luottamuksen ilmapiiriin.

Panostus työntekijöiden hyviin työskentelyolosuhteisiin ja työssä viihtymiseen on ollut tärkeänä ohjenuorana eQ Oyj:n ensimetreiltä lähtien.

”Varainhoito ja Corporate Finance -toiminta ovat ajoittain hyvinkin kiireistä asiakaspalvelua. Välillä neuvotellaan ympäri vuorokauden, mikä vaatii työntekijöiltä hyvää henkistä ja fyysistä kuntoa”, eQ:n toimitusjohtaja Janne Larma toteaa.

Työntekijöiden liikuntaharrastuksia tuetaan muun muassa liikuntasetelein, vapaaehtoisin kuntotestauksin, yhteisin jumppatilaisuuksin ja sisäisin golftapahtumin – onpa firman edustusta nähty puoli- ja täysmaratoneillakin.

”Pyöräparkki ja suihkut mahdollistavat työmatkojen kulkemisen pyöräillen. Joustavat työajat puolestaan sen, että osa porukasta käy liikkumassa lounastauolla”, Larma sanoo.

Lue lisää »


”Jos työ tuntuu mielekkäältä, myös tapaturma-alttius vähenee”, toteavat Exoteriko Oy:n Leena Salminen ja Jari Kauppinen.

Exoteriko – Eteran Työkykypalkintoehdokas 2015: Jos työntekijä voi hyvin, koko yritys voi hyvin

Julkisivukorjauksiin erikoistuneessa Exoteriko Oy:ssä hyvinvointiin panostetaan. Työntekijät ovat yrityksen kantava voima. Exoteriko on yksi Eteran työkykypalkintoehdokkaista 2015.

Suuren varastohallin ovi raottuu, toimistovastaava ja toinen yrityksen omistajista Leena Salminen ja projektinvetäjä Jari Kauppinen pujahtavat sisään. Samalla halliin syttyvät valot itsestään.

”Asensimme valokatkaisijoihin liiketunnistimet, kun halliin tuppasi jäädä usein valot päälle pidemmäksikin aikaa. Emme me sentään ihan niin ahkeria olla, että ympäri vuorokauden hommia tekisimme”, Salminen nauraa.

Rakennusten toimivuuden lisäksi Riihikoskella toimistoaan ja varastoaan pitävässä Exoterikossa satsataan henkilökunnan hyvinvointiin. Vuosi sitten Tyky-päivillä työntekijät osallistuivat Eteran Suomi-mies -kuntotutkimukseen, jossa fyysistä kuntoa ja yleistä hyvinvointia tutkittiin laajasti. Mitattiin rasvaprosenttia, puristusvoimaa, leposykettä, kehonkoostumusta ja muuta oleellisesti työkykyyn ja hyvinvointiin vaikuttavaa tekijää.

”Mittausten jälkeen päätimme, että seuraaviin Tyky-päiviin mennessä arvoja pyrittäisiin omatoimisesti kukin tahollaan parantamaan”, Salminen kertoo.

Leikkimieliseen kilpailuun Exoteriko asetti 5000 euron porkkanan, joka jaettaisiin tuloksiaan parantaneiden kesken. Motivaatiota riitti ja palkinto jaettiinkin tämän vuoden huhtikuussa.

Lue lisää »


​​

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera
Palkkatilanportti 1, 00240 Helsinki
Puhelin: 010 553 300