YEL, TyEL, LOL, OMG, EVVK.
Siksi Etera.
​​

Milloin itsensätyöllistäjä tarvitsee lakisääteisen YEL-työeläkevakuutuksen?

​Eteran asiakkaana sinun ei tarvitsekaan ymmärtää kaikkea – me autamme sinua mielellämme. 
Lakisääteinen työeläkevakuutus kartuttaa eläketurvaasi. ​Siksi se on tärkeä myös itsensätyöllistäjille. 


Yrittäjän eläkelain mukaan ​vakuutettava toiminta ei edellytä sitä, että itsensätyöllistäjällä olisi toimintaansa varten yritys, y-tunnus tai toiminimi. YEL-vakuutus koskee siis usein myös laskutuspalveluyrityksen kautta työskenteleviä itsensätyöllistäjiä.​​​ ​

Mikä on YEL-vakuutettavaa työtä?

Keskeistä on se, että työ tehdään itsenäisesti, ilman johtoa ja valvontaa. Itsensätyöllistäjällä on yrittäjän tavoin tyypillisesti itsellään vastuu työsuorituksestaan ja työnsä​ tuloksesta. Itsensätyöllistäjä päättää, mitä töitä vastaanottaa ja kuka työn tekee. Hänen työstään saama korvaus määräytyy usein valmiin työn tuloksen perusteella. Mikä on työntekijän eläkelain mukaan vakuutettavaa työtä? »​ ​​​​

Milloin itsensätyöllistäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen?

YEL-vakuutus tulee hankkia, jos työtulo on yli 7 645,25 euroa vuodessa (vuonna 2017) ja toiminta kestää vähintään neljä kuukautta. Myös pienimuotoinen ja sivutoimena tehtävä työ on yrittäjätoimintaa. Vakuututusvelvollisuus koskee 18–67-vuotiaita.  ​​ Lue lisää  »

Mikä on YEL-työtulo?

YEL-työtulo on itsensätyöllistäjän itsensä määrittämä arvo työpanokselle, ei ansioiden tai laskutuksen määrä. Sen pitää vastata summaa, joka maksettaisiin palkkana vastaavasta työstä. Lue lisää  »​​​​ ​

Lisätietoa

Miten YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi​ »​ ​​​​

Miten ​verovähennys vaikuttaa YEL-maksuun »​​​ 

Itsensätyöllistäjän YEL-vakuutus, esitysaineisto »​​

​​​​​
​​​​​​​​​​Kenelle YEL?

 • Kaikki 18–67-vuotiaat yrittäjät, myös sivutoimiset.
 • Yrittäjätoiminta yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta.
 • Työpanoksen arvo on yli ​7 645,25 € vuoden ​​aikana.Laske yel-maksu​

 • Voit itse määritellä summan (=YEL-työtulo), jonka perusteella maksat YEL-maksun. Uusi yrittäjä saa Eterasta 22 prosentin alennuksen maksuunsa. 
 • Eteran YEL-laskurilla voit arvioida YEL-työtulon vaikutuksen YEL-maksuun.hanki yel-vakuutus

YEL-vakuutuksen saat kuntoon heti täyttämällä YEL-vakuutuksen. YEL on lakisääteinen ja se tulee ottaa puolen vuoden sisällä yrittäjätoiminnan alkamisesta.


Jätä yhteydenottopyyntö​

 1. Yhteystietosi

 2. Nimesi

 3. Yrityksen nimi

 4. Puhelinnumero

 5. Sähköpostiosoite

 6. Paikkakunta

 7. Viestisi

​​​​

Itsensätyöllistäjä, hoidetaan vakuutuksesi yhdessä kuntoon!​​

Palvelemme puhelimitse arkisin klo 8-16.

010 553 3035​​​​​​


Onneksi olen maksanut YEL-tuloja järkevästi ja voin iloita äitiydestä ilman mattia kukkarossa. YEL-maksuilla on suora vaikutus äitiyspäivärahoihin, mikä monelta yrittäjältä saattaa unohtua. Hyvä, että otin asioista selvää ja voin nauttia nyt olostani vauvan kanssa."

Kiitos Eteran neuvojen yllättävä poissaolo työstä ei kaada talouttani. Yrittäjällä on varaa sairastaa, mutta joskus voi tapahtua odottamato​​nta, joka pakottaa pois työpaikalta. Oikein mitoitettujen YEL-maksujen ansiosta saan sairauspäivärahaa, jolla pärjään poissaoloni ajan."

”En tullut ajatelleeksi, että YEL-vakuutus l​iittyy työttöm​​​yysturvaankin. Eteran ansiosta YEL-työtuloni on määritelty niin, että olen voinut liittyä myös yrittäjien työttömyyskassaan, jos työni yrittäjänä joskus päättyy.”


​​Milloin kyseessä ​on TyEL-vakuutettava työsuhde?

Lyhyitä keikka- ja freelancer -töitä voi tehdä myös työsuhteessa.

Työsuhteen keskeinen merkki on suullinen tai kirjallinen työsopimus. Työntekijä tekee työtä ansiotarkoituksessa palkkaa tai muuta vastiketta vastaan työsopimuksen perusteella.

Työntekijä ei työsuhteessa ole yhtä itsenäinen kuin yrittäjä. Työsuhteen keskeinen piirre on työnantajan direktio-oikeus. Työnantaja määrittää kuka tekee sekä m​​itä, missä, miten ja milloin työtä tehdään. Työnantajalla on myös oikeus valvoa, että työ tehdään annettujen määräysten mukaisesti.​

TyEL-vakuutuksen työntekijöilleen hankkii työnantaja.

Yrittäjätoiminta vai työsuhde?

Joskus on vaikea erottaa, onko kyseessä työsuhde vai yrittäjätoiminta. Taulukkoon on kerätty työsuhteen ja yrittäjätoiminnan tunnusmerkistöjä. ​

​YEL-vakuutettava ​TyEL-vakuutettava
​Työn itsenäisyys. Yrittäjä tekee työn ilman johtoa ja valvontaaja päättää itse työajoista ja –paikoista.  Työnantaja päättää. Työnantajalla on oikeus johtaa ja valvoa. tehtyä työtä, antaa ohjeita ja määräyksiä, päättää työajoista ja –paikoista.
Taloudellinen riski. Vastuu työn tuloksesta on yrittäjällä itsellään. Yrittäjällä on pääomapanos yrityksessään.  ​Työnantajalla vastuu työn tuloksesta. ​Työntekijällä ei ole taloudellista riskiä, vaikka työ viivästyisi tai epäonnistuisi. Ei pääomapanosta.  
​Mahdollisuus alihankintaan ja useisiin toimeksiantoihin​.  Yrittäjä voi  ottaa apulaisen tai teettää työn alihankintana. Toimeksiantoja muilta tahoilta ei ole rajoitetttu.  Henkilökohtainen työskentelyvelvollisuus.  Työntekijä ei voi palkata itse sijaista tai apulaista. Työntekijä on yleensä työsuhteessa vain työnantajaan, eikä voi yleensä tehdä samaan aikaan töitä toiselle ilman erillistä sopimusta.  Kilpailukielto.​
Toimeksianto. Työn tilaaja ei maksa vuosilomakorvausta eikä työstä aiheutuneita kuluja. Työsopimus. Työntekijä ja työnantaja ovat tehneet työsopimuksen. Työnantaja maksaa vuosilomakorvauksen ja työstä aiheutuneet kulut.

​​​​​​

Henkilökohtaistapalvelua

Etera on sopivan kokoinen jokaiselle, niin yrittäjille kuin suurille yrityksille. Eterassa saat asiantuntevaa, henkilökohtaista palvelua puhelimitse, sähköpostilla ja chatissa.

Uudelle yrittäjälle
22 % alennus

Uusi yrittäjä saa YEL-vakuutusmaksuunsa 22 prosentin alennuksen Eterasta. Alennuksen saa 48 ensimmäisen toimintakuukauden ajan. 

eterasta monipuolisia 
Asiakasetuja.

Eterasta saat lakisääteisen YEL-vakuutuksesi lisäksi monipuolisia palveluita. Tee yrittä​jätesti osoitteessa etera.fi/eturi ja tutustu etupakettiimme. ​

​​​​​

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera
Palkkatilanportti 1, 00240 Helsinki
Puhelin: 010 553 300